Natur- og opplevelsessti
Fra Gutulisetra kan du følge en 1,5 km lang natur- og opplevelsessti med over 20 poster. Langs stien finner du blant annet Storgrana, ulvelav, dyr som lever i området og ulike kulturminner. Hold øynene åpen og se etter fugler i trærne. Resten av nasjonalparken er uten tilrettelagte stier, så her kan du gå på oppdagelsesferd i en gammel og uberørt skog.
Gutulisetra
Ved sørøstenden av Gutulisjøen ligger den vakre Gutulisetra. Her finner du også de tre setervollene Nedpåvollen, Oppåvollen og Lillebovollen. På sommeren er det vertskap på setra som tilbyr enkel servering.
Les mer
Fra midten av 1750-tallet tok folket fra gårdene Lillebo og Sorken dyrene sine hit for å beite hver sommer. Seterbruket pågikk helt fram til 1949. I årene 1975 til 1983 ble de 16 tømmerstuene restaurert med bruk av gammel håndverkstradisjon. I «Ostebua» på Oppåvollen finner du en åpen rastebu. Det har i mer enn 20 år vært eget vertskap på Gutulisetra. Vertskapet er til stede gjennom hele sommeren og kan svare på spørsmål om området. Her kan du også kjøpe kaffe og vafler. De gamle velholdte og solbrente tømmerbygningene gir en egen atmosfære, og mange fine fotomotiv. På den øverste setra, Oppåvollen, er det laget en liten utstilling med tekst og bilder om livet på setrene gjennom 200 år.
På vandring i dype skoger
Nasjonalparken er uten tilrettelagte stier, så her kan du gå på oppdagelsesferd i en gammel og uberørt skog. Mange av trærne er storvokste og flere hundre år gamle!
I gammelskogen finner du mange interessante arter. Alt fra hengende skjegglaver på trærne til døde trær på bakken som kryr av liv. Det gir en egen stemning å vandre i en slik skog, å bare lytte til svartspettens lyder eller se den nysgjerrige lavskrika.
Topptur til Gutulivola
Har du lyst på god utsikt over Gutulia og områdene rundt? Gutulivola på 949 moh ligger kun 2 km fra Gutulisetra.
Herifra ser du til Femundsmarka i nord, over til Sverige i øst og mot Sølen i vest. Stien starter ved Gutulisetra, og tar deg gjennom gammelskogen i jevn stigning opp til toppen. På veien dit er det fint å få med seg den fine utsikten fra Ørnhammeren.
Fiske
Det finnes ørret i flere vann i og rundt nasjonalparken. I tilgrensede vassdrag finnes også østlige arter som sik, harr, abbor, gjedde og lake. Dette er arter som har vandret inn fra svenske vassdrag. Tar du med deg fiskestanga, er det mulig å prøve fiskelykken i Valsjøen som ligger i et område øst for Gutulivola.